2013. november 4., hétfő

Forgácsfánk III.


Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt,
3 tojás sárga,
2 evőkanál porcukor,
1 evőkanál rum,
1 dl tejföl,
1 evőkanál citromlé,
1 citrom reszelt héja,
csipetnyi só, olaj a sütéshez,

A tetejére:
1 tasak vaníliás cukor;

A tálaláshoz:
2 evőkanál sárgabarack lekvár,
1 evőkanál rum.

A tojás sárgákat a porcukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Megsózzuk, ezután a lisztet is hozzáadva alaposan összedolgozzuk. Lisztezett deszkán tanácsos dolgozni! A tésztát egy cipóba formálva késfok vékonyra kinyújtjuk, majd lisztbe mártott derelyemetélővel hosszúkás rudakat vágunk belőle. A derelyemetélővel a tészta közepén és hosszában szabálytalan alakzatokban bevagdossuk, és bő, forró olajban szép pirosra sütjük. Minél több helyen vagdossuk be a nyers tésztát, annál változatosabb formájú lesz a forgácsfánk. Egyforma alakzatokat is készíthetünk belőle. A megsült fánkokat papírtörlőn lecsöpögtetjük a felesleges olajtól, majd vaníliás cukorral meghintjük. Rummal ízesített baracklekvárral tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése