2013. december 24., kedd

Gesztenyés kalács



50 dkg liszt,
5 dkg élesztő,
1 teás kanál gyümölcs cukor,
2 dl tej,
2 evőkanál gyümölcs cukor,
12 dkg olvasztott margarin,
1 teáskanál vanília aroma,  
1 csapott teáskanál só,
1 egész tojás,
2 tojás sárgája,
1 citrom reszelt héja,
1/2 citrom leve,
25 dkg gesztenye massza,
10 dkg gyümölcs cukor,
1 teáskanál rum aroma,
5 dkg margarin,
1 dl tejszín,
4 púpos evőkanál zsemlemorzsa,
1 tojás sárgája,
1 dl tej,
1 evőkanál gyümölcs cukor,


Az élesztőt felfuttatom a langyos cukros tejbe. A lisztet egy nagy tálba szórom a közepébe mélyedést készítek. Mikor az élesztő felfutott a mélyedésbe öntöm, kevés lisztet szórok a tetejére és összekeverem, hogy galuska állagú legyen. Ismét hagyom megkelni. Mikor már jó hólyagos hozzáteszem a tojásokat, a cukrot, egy csipet sót. Határozott mozdulatokkal összegyúrom, majd kanalanként hozzá dolgozom az olvasztott, de nem meleg margarint. Lehetőleg ne lisztezzük csak a leges legvégén, hogy a kezünkről lejöjjön a tészta (ha túl lisztezzük a tésztát sűrű lesz).
Ha ezzel megvagyunk a kelesztő tálat kilisztezzük a tésztát belehelyezzük és a tetejét is megszórjuk liszttel. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük.
A gesztenyemasszát keverőtálba teszem, hozzáadom az összes hozzávalót és jól összekeverem.




Kuglóf sütő formát kivajazom, majd kilisztezek.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, 5-6 mm vastagra nyújtom, és 8x8as négyzetekre vágom. Mindegyik közepébe teszek egy fél evőkanál tölteléket, majd becsomagolom - de nem gömbölygetem - és a kikent kuglófformába körbe rakosgatni kezdem. Ha minden tészta a formában van, ismét letakarom és langyos helyen újra kelesztem, hogy szépen megteljen a forma.




Tojássárgájával megkenem és előmelegített, de nem forró sütőbe teszem, középtájra. Én a magam részéről minden kelt tészta sütésekor, alulra egy tepsibe vizet teszek be, így a tészta nem szárad ki, nem kérgesedik meg, ha kell menet közbe kicsit pótlom. Tűpróbával ellenőrzöm.
A deci tejet felforralom és megcukrozom, a forró kalácsot 3-4 evőkanál tejjel meglocsolom, és pár percre visszatolom a lekapcsolt sütőbe.
Formába hagyom hűlni, majd torta rácsra teszem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése