2013. november 4., hétfő

Isler




kb 130 db 4cm átmérőjű sütihez

1 kg liszt,
40 dkg cukor,
50 dkg margarin,
2 egész tojás,
2 tojás sárgája,
1 sütőpor,
2 vaníliás cukor,            
1 dl tej,

1 kg lekvár/dzsem (sűrű legyen) ízlés szerint
30 dkg étcsokoládé bevonó,
10 dkg tejcsokoládé bevonó,
0,5-1 dl víz,
3 evőkanál olaj

A cukrot és a tojásokat robotgéppel habosra keverem, ezt hígítom tejjel, majd hozzákeverem a puha margarint, a vaníliáscukrot és a sütőport. Végül a liszttel puha, de nem ragacsos, jól gyúrható tésztát készítek. Minimum fél órára a hűtőbe teszem pihenni, majd 3-4mm vastagra nyújtom, nem kell vastagabbra, mert sütés közben úgy is nő és ha túl vastag a tészta, az összeállítás után nem fog megpuhulni. Páros számúra szaggatjuk, és szép világosra sütjük. Segítő kezek hiányában, érdemes előre dolgozni és jó néhány tepsire valót kiszaggatni előre, mert a sütés nagyon gyorsan megy, ha a tepsi közepén lévő korongot felpattintjuk és már rózsaszín, akkor tepsi csere azonnal.
Az utolsó tepsi után jöhet a kenegetés. A lekvár, ízlés szerint választandó, nálunk az eper lekvár a nyerő, de a mennyiség legyen meg különben nem puhul meg a tészta és fuccs az élvezetnek. Ragasztgatásnál a lekvár kb 2-3 mm vastagon legyen a tészták közt, ilyenkor még egy kicsit csuszog a két korong egymáson, de mire elérjük a tészta kupac végét, az eleje már jól megszívja magát és fixen áll, feltéve, hogy nem sütöttük meg nagyon őket.
Készítsük el a csokimázat, én egy literes rozsdamentes fazékba szoktam a csokit  olvasztani, kockákra töröm és egy kis vizet öntök alá. Szép lassan teljesen simára kevergetem, majd a tűzről levéve belekeverem az olajat, ettől szépen terül majd a máz. A mártogatás igen helyigényes én a teljes konyhaasztalt szoktam szabaddá tenni. Egy konyhai fogóval vagy ami nekünk kézre esik mártogassunk, igényel némi kézügyességet, hogy szép is legyen és a kezünk se érjen a forró csokiba...

...és kérem most jön még csak a neheze! Ha kész indulhat a

türelemjáték édesszájúaknak

című műsor. Egy éjszaka pihenő kell az islereknek, hogy jól összeérjenek, és kellően puhák legyenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése