2013. november 4., hétfő

Kelt tészta - buktához, kalácshoz, csigához (saját recept)

70 dkg finom liszt,
3 púpos evőkanál porcukor,
3 evőkanál édesítő (folyékony édesítő vagy glukonon),
2 egész tojás,
4 dl lanygos tej,
2 kávéskanál cukor,
5 dkg élesztő,
10-12 dkg olvasztott margarin,
só,






Az élesztőt felfuttatom kb 2,5 dl langyos tejbe. A lisztet egy nagy tálba szórom a közepébe mélyedést készítek. Mikor az élesztő felfutott a mélyedésbe öntöm, kevés lisztet szórok a tetejére és összekeverem, hogy galuska állagú legyen. Ismét hagyom megkelni. Mikor már jó hólyagos hozzáteszem a tojásokat, a cukrot, az édesítőt, a maradék tejet, egy csipet sót. Határozott mozdulatokkal összegyúrom, majd kanalanként hozzá dolgozom az olvasztott , de nem meleg margarint és hólyagosra "verem". Lehetőleg ne lisztezzük csak a leges legvégén, hogy a kezünkről lejöjjön a tészta (ha túl lisztezzük a tésztát sűrű lesz).
Ha ezzel megvagyunk a kelesztő tálat kilisztezzük a tésztát belehelyezzük és a tetejét is megszórjuk liszttel. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt lisztezett deszkára borítom csak annyit gyúrok rajta, hogy ne ragadjon a nyújtófához. (Nem szeretem átgyúrni, ahogy a legtöbb recept írja, mert szerintem ilyenkor törik a tészta - de ezt ki hogy látja jónak).
Innentől mindenki "azt csinál a tésztával amit akar". Ha kalács készül ,a tetejét kenhetjük tojással akkor fényes lesz és egy picik keményebb vagy kenhetjük olvasztott margarinnal akkor matt lesz, de puha.
Kalács és csiga készítésekor ajánlatos egy kevés langyos vaníliás tejjel meglocsolni mielőtt teljesen elkészül, hogy foszlósabb legyen a tészta.
A magam részéről a sütő aljába egy mélyebb tepsibe szoktam egy kis vizet betenni, hogy a sülés közbe a tészta teteje ne kérgesedjen meg míg a közepe átsül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése