2013. szeptember 18., szerda

Bécsi kocka - Nagynéném receptje

Tészta:
30dkg liszt,
2 dl tejfel,
7 dkg margarin,
1 db tojás,
1dkg szalakáli,
Kevés cukor,

Krém:
25 dkg ráma margarin,
30 dkg porcukor,
20 dkg darált dió,
1/2 dl rum,
5 dl tej,
3 evőkanál liszt

A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd ketté, osztom és tepsi hátulján két lapot sütök belőle.

A puha margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzá adjuk a rumot. 1/2 liter tejből, 3 evőkanál lisztből állandó keverés mellett krémet főzünk, hideg vízfürdőbe folyamatosan kevergetve kihűtjük. Ha kihűlt felváltva a krémbe keverjük a cukros margarint és a darált diót.

A tésztalapot megtöltés után vastagon porcukorral behintjük. Egy éjszakát pihenni hagyjuk a hűtőbe, másnap tetszés szerinti kockákra vágjuk.


Borzas Kata

Tészta:
40 dkg liszt,
25 dkg margarin,
20 dkg porcukor,
3 evőkanál kakaó por,
1 tojás,
1 csomag vaníliás cukor,
1 csomag sütőpor,
csipet só,

Töltelék:
1 kg túró,
20 dkg porcukor,
1 csomag vaníliás cukor,
mazsola ízlé szerint, 
1 citrom reszelt héja,
2 tojás,
2 evőkanál búzadara,

A hozzávalókat összegyúrjuk, kettévágjuk és fóliába csomagolva 1 órára a mélyhűtőbe tesszük.
A krémhez a túrót áttöröm, majd jól kikeverem az összes hozzávalóval.

Egy tepsit kikenek margarinnal és kilisztezek, az egyik tésztát nagy lyukú reszelőn egyenletesen a tepsibe reszelem és elterítem rajta a tölteléket. Ráreszelem a tészta másik felét is és közepes lángon 35-40 perc alatt megsütöm. 

Boszorkánypogácsa

25 dkg margarin,
25 dkg cukor,
½ citrom,
4 tojás,
10 dkg durvára vágott dió,
finom liszt,
lekvár,
csipet só,

A vajat, a cukrot, a tojások sárgáját, a sót, a citrom levét és reszelt héját kikeverünk annyi liszttel adunk hozzá, hogy a tészta ne ragadjon a kezünkre.
A tésztából diónyi nagyságú gombócokat formázunk, először a tojásfehérjébe majd a durvára vágott dióba hempergetjük. Kivajazott és lisztezett tepsibe rakjuk úgy, hogy a golyó közekét benyomjuk az ujjunkkal. 
Előmelegített sütőbe kis lángon szép aranyszínűre sütjük és még melegen a gödröcskékbe lekvárt kanalazunk.


Bundás alma




50 dkg alma,
20 dkg liszt,
2 tojás,
5 dkg cukor,
2, 5 dl tej,
pici só,


Az almát meghámozzuk, vastag karikákra vágjuk és kiszedjük a magházát. A felsorolt hozzávalókból sűrű palacsinta tésztát keverünk. Olajat forrósítunk, majd az alma karikákat a tésztába mártjuk és a forró olajba mindkét oldalát arany barnára sütjük. Papírtörlőre szedjük és még melegen fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk. 

2013. szeptember 2., hétfő

Csokismazsolás muffin





10 dkg csokismazsola
10 dkg étcsokoládé
12 muffin papír (itt nagyon is érdemes, mert fennáll a formába ragadás veszélye)

Az alaptésztát úgy ahogy van elkészítem. Kistálba szórom a csokismazsolát és a nagyon apró kockákra vágott étcsokoládét. A muffin sütőbe berakosgatom a papírokat és a tésztát kanállal a formákba osztom, mikor ezzel megvagyok, minden adag közepébe szórok a csokismazsola és étcsokoládé keverékéből. Nem kell megnyomkodni vagy a tetejére újabb tészta adagot rakni, mert sütés közben a tészta feljön a csoki meg lesüllyednek. Azért nem keverem a csokit a tésztába, mert akkor teljesen az aljára süllyed a sütinek mire elkészül, így nagyobb az esély, hogy középtájon marad és szaftos lesz a muffin.
Ha kisült rácsra szedem, és még forrón megszórom porcukorral, de ha nagyon elvetemülten csokis szeretnék lenni, megvárom, míg a muffinok kihűlnek, majd 10 dkg csokit (ki milyet szeret), 1 evőkanál vízzel felolvasztok és egyenként belemártom a sütik tetejét. Rövid idő alatt megköt a csokimáz - praktikus télen készíteni ezt a változatot, pár perc az ablakba - és már lehet is majszolni.

2013. szeptember 1., vasárnap

Házi málna torta




Piskóta lap (26 cm)
1 kg nyers málna (lehet mirelit is)
75 dkg mascarpone
2 csomag zselatinfix
2 evőkanál folyékony édesítő, természetesen ízlés szerint változtatható,
2 csomag tortazselé,

A málnát botmixerrel összetöröm jó alaposan, majd egy leves szűrőn, ami elég sűrű szövésű ahhoz, hogy a magok fennakadjanak rajta, át passzírozom. Az így kapott sűrű krémből kb 2 dl félre teszek a zseléhez, a többit robotgéppel belekeverem a mascarponéba, édesítem a folyékony édesítőszerrel és hozzáadom a zselítinfixet is, amivel addig verem míg megfelelő nem lesz az állaga.
A piskótát három egyforma karikára vágom, az alsó köré pattintom a tortaforma karimáját. A krémből félreteszek annyit, hogy a tortát kívülről be tudjam vonni. A többi krémet megfelezem és megtöltöm vele a tortát. A legfelső lapot valamivel (pl: kör alakú vágódeszka) lenyomatom, hogy egyenes legyen. Néhány órára vagy ha az idő engedi egy éjszakára a hűtőbe teszem, hogy jól megkössön a krém.
A gyümölcszselé elkészítéséhez a torta tetejére alufóliából 22 cm átmérőjű karimát késztek, ebbe fogom önteni a zselét.
A félretett málnapürével és egy pici vízzel elkeverem a tortazselét, majd felfőzöm. Picit hűlni hagyom, de folyamatosan kevergetem, hogy ne bőrösödjön meg mert akkor nem lesz egyenletes a torta tetején. Még melegen a karimába öntöm és hűvös helyre, de nem hűtőbe teszem, hogy megdermedjen. Ha a zselé megkötött eltávolítom az alufóliát, a málna krémmel körbe bevonom, a torta tetején üresen maradt sávot a képen (lap teteje) látható módon tejszínhabbal díszítem. Jól lehűtve tálalom.