2014. január 10., péntek

Budai szelet

Tészta:
45 dkg vegyes liszt,
15 dkg porcukor,
15 dkg margarin,
1 tojás,
½ kávéskanál szódabikarbóna,
kevés tejföl,

Krém:
25 dkg cukor,
1 liter tej,
6 evőkanál rétesliszt,
25 dkg margarin,
1 evőkanál porcukor,
1 evőkanál tej,

Máz:
15 dkg margarin,
15 dkg porcukor,
2 teáskanál kakaópor,
2 teáskanál keményítő,
2 evőkanál tej,

A lisztet és a szódabikarbónát elvegyítjük, majd elmorzsoljuk a puha margarinnal, azután a tojással, cukorral és annyi tejföllel, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. A tésztát kettéosztjuk, cipókat formálunk belőle és pihenni hagyjuk. Nagyobb tepsi hátulján két lapot sütünk belőle.
A krémhez 15 dkg cukrot egy nagyobb lábosban karamellizálunk, majd felöntjük fél liter forró tejjel és addig forraljuk míg teljesen fel nem olvad. Folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a tej másikfelét amibe előzőleg elkevertük a lisztet és sűrű krémmé főzzük. Lefedjük fóliával és hideg vízfürdőben kihűtjük. A margarint, a porcukorral és egy evőkanál tejjel habosra keverjük, majd kanalanként alaposan eldolgozzuk a karamell masszával.
Az egyik lapot tepsibe tesszük és megkenjük a krémmel, majd beborítjuk a másik lappal.
A csokoládémázhoz a margarint kislángon felolvasztjuk és belekeverjük a porcukrot, majd folyamatos kevergetés mellett beleszitáljuk a kakaót és a keményítőt, végül hozzáöntjük a tejet. Szép simára kevergetjük és a tűzről levéve azonnal a tésztára öntjük, elsimítjuk. Hogy süteményünk igazán finom legyen egy napig hagyjuk pihenni, hogy mindkét tésztalap tökéletesen meg tudjon puhulni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése