2014. január 10., péntek

Gyümölcsös fahéjas szelet



Tészta:
25 dkg margarin,
25 dkg liszt,
25 dkg porcukor,
3 tojás,
1 mokkáskanál szódabikarbóna,
1,5 dl tejszín,
1 üveg körte befőtt (720ml),
3 db nagy alma,
3 mokkáskanál fahéj,
1 marék mazsola,
1 vaníliás cukor,

Máz:
2,5 dl tejszín,
5 tojás,
3 vaníliás cukor,

A margarint és a porcukrot robotgéppel habosra keverem, majd egyenként hozzáadom a tojásokat és alaposan eldolgozom. A liszthez hozzá keverem a szódabikarbónát és a fahéjat, majd a margarinos masszához adom a tejszínnel felváltva. Végül belekeverem az előre lecsepegtetett és felkockázott körtét. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, a tetejére gyalulom az almát, rányomkodom és megszórom egy tasak vaníliás cukorral. Előmelegített, de nem forró sütőbe teszem, kb 20 percre.
Ez idő alatt a mázhoz a tojásokat ketté választom és a fehérjéből habot verek, beleteszek 2 vaníliás cukrot és fényesedésig tovább verem. A maradék 1 vaníliás cukrot a tojás sárgákba teszem és fehéredésig verem robotgéppel. Mikor ez is kész a tojássárgás masszát óvatosan a kemény habba keverem. Legvégül a tejszínt lassan hozzá csurgatom és óvatosan összekeverem. A sütőből kiveszem a félkész süteményt, rászórom a mazsolát és a habos mázat a tetejére simítom, majd kicsire veszem a sütőt és készre sütöm a süteményt. Lassan süssük, hogy a habos máz ne égjen meg, tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó e.

Nagyon kellemes, nem túl édes sütemény és jó lucskos nasi. Nálunk akkora sikert aratott, hogy a tegnap sütött adagból, ma már csak a maradékot sikerült lefotóznom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése