2014. január 7., kedd

Tejszínes ribizli torta - 12 szeletes



Tészta:
4 tojás,
4 evőkanál, tiszt
4 evőkanál cukor
fél csomag sütőpor
csipet só
Krém:
75 dkg ribizli
15 dkg cukor
Fél citrom leve
40 dkg tejszín
7-9 levél zselatin

A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük míg fényes nem lesz. Ekkor hozzáadjuk egyesével a tojás sárgáját és kanalanként a liszttel elkevert sütőport. 26 cm-es tortaforma alját kikenjük margarinnal és kilisztezzük (de alufóliát vagy sütőpapírt is használhatunk) és  kb 20-25 perc alatt arany barnára sütjük. Sütés közbe a sütő ajtót ne nyissuk ki, mert akkor a piskóta összeesik és „szalonnás" lesz. Tűpróbával bizonyosodjuk meg a tészta elkészültéről.
A krémhez először a ribizli pürét készítjük el. A ribizlit leszárazzuk és megmossuk, majd víz nélkül felforraljuk (levet enged), majd leszűrjük és egy szitán átpasszírozzuk. Ízlés szerint édesítjük. A pürét és a feloldott zselatint a felvert tejszínhabhoz adjuk, cukorral és citromlével ízesítjük. A tortagyűrűt a piskóta köré csatoljuk, rásimítjuk a krémet és hűtőbe téve szilárdulni hagyjuk. Ha megdermedt díszíthetjük mandula forgáccsal, ribizli csokrocskákkal és levelekkel, tejszínhab rózsákkal kinek mi szimpatikus.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése