2014. március 28., péntek

Kifli nálunk, avagy a blognyitó poszt

Kedves, kedves, kedves Olvasóm! 

Eljött a nagy nap mikor végleg új helyre költözött a Nagymamám konyhája.

Először is szeretném megköszönni az eddig kapott sok sok szeretetet és kedves visszajelzést, melyek mindig nagy örömet szereznek és új lendületet adnak. 

Több mint 4 évet töltöttünk el a régi helyen Én és a Nagyikonyha, melyet nem szándékozom megszüntetni, de frissülni többé nem fog, ahogy már jó ideje nem is tette. Ennek több oka is volt, de ezek már vesszenek a feledés homályába.  

Bízom benne, hogy a költözés nem veszi el senkinek sem a kedvét a Nagymama konyhájától, mely a mai nappal egy sokkal szebb, jobb és reményeim szerint követhetőbb formát öltött. Sok még a tennivaló itt az új helyen, igyekeztem a receptek java részét áthozni, mindent a helyére tenni, de ha bárhol bárki bármit felfedez, kérem tiszteljen meg azzal, hogy az "orromra koppint" és egy hozzászólással ezt tudtomra adja. 

Előre is köszönöm a bizalmat, szeressétek ugyanannyira ezt az oldalt is mint a régit.




24 darabhoz

600 g finom liszt
500 g rétes liszt
2 dl tejszín (nem növényes, hanem tehenes)
5 dl tej
2 evőkanál cukor
1 evőkanál só
60 g élesztő (Én a régifajta sárga papírosra esküszöm)
80 g olvasztott vaj

A kétféle lisztet és a sót egy nagy tálba szitálom és elvegyítem, a közepébe mélyedést csinálok és beleteszem a cukrot. A tejet meglangyosítom és a felét a liszt közepébe öntöm, a cukorral óvatosan elkeverem és belemorzsolom az élesztőt, a körülötte lévő liszttel vékonyan beborítom (nem kötelező, egy tiszta ruhával is le lehet takarni az egész tálat), és félre teszem 10-15 percre.
Ha az élesztő szépen felhólyagosodott a liszt közepén, hozzá öntöm a maradék tejet és a langyos, olvasztott vajat. A tésztát jól összegyúrom, és egészen addig dagasztom, míg a kezemről és a tál oldaláról szépen le nem jön, nem teszek hozzá plusz lisztet…..hanem további 5-7 percig dagasztom, s mivel nincs gépem, marad a kicsi kezem. Ha végeztem a dagasztással, kiemelem a tésztát a tálból, a tálat meghintem liszttel, s mehet vissza a tészta, melynek a tetejét szintén meghintem egy kevés liszttel. Letakarom, és egy órát kelesztem.




Egy óra elteltével lisztezett deszkára borítom, 6 felé vágom és minden adagot határozott mozdulatokkal jól átgyúrok, majd az előzőekhez hasonlóan lisztezem a tálat, letakarom és még fél órára félreteszem pihenni.
Ha letelt a fél óra, egy lapos tepsibe sütőpapírt teszek. A cipókat egymás után a dagasztás sorrendjében (egyéni hóbort) kezdem kinyújtani kb fél centi vékonyra, 4 egyenlő cikkre vágom, kicsit még nyújtok rajta hosszanti irányba és a szélesebbik felétől feltekerem, se nem szorosan, se nem lazán. Kiflit formálok, és már mehet is a sütőpapíros tepsibe. Lekenem tejjel és 30-35 percre félreteszem. A másik 5 cipóval is így járok el, ha letelt az első tepsi kelesztési ideje, begyújtom a sütőt, amivel adok még 15 percet a kifliknek, hogy hízzanak. Ha már forró a sütő, a kifliket jól lepermetezem hideg vízzel és sütőbe teszem kb 15 percre (szerintem ez sütő függő). Nem tudom ki hogy, de Én még a forró sütőbe is permetezek egy kis vizet a jó páratartalom kedvéért.
A kisült kifliket, rácsra teszem, majd ha kihűlt, egy tiszta konyharuhával bélelt tálba, később érdemes tállal együtt zacskóba húzni, hogy ne száradjon ki.

Érdemes kivárni a hosszú kelesztési időt, mert a kiflik nagyon finomak lesznek. Többnyire vasárnap sütjük otthon a kiflit, de szerdán még finom puha, már ha marad belőle. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése